Hva er aftercare?

Skrevet av Yolande og Unikum

 

Aftercare er et ord vi bruker for den omsorgen vi viser (eller bør vise) for hverandre etter at selve BDSM-aktiviteten (som mange kaller lek, noe vi også vil gjøre i resten av denne teksten) er ferdig. Dette kan innebære koselige ting (som å holde rundt hverandre og gi ros og støtte), praktiske ting (som å tørke svetten og rydde opp etter leken). Det kan også være viktig for mange at man snakker gjennom det som har skjedd, og blir enige om hva som fungerte, hva som ikke fungerte og hvordan man eventuelt vil ha det neste gang. Det er som regel forskjell på hvor godt man kjenner til hverandres behov for aftercare om man er i et forhold hvor man allerede har drevet med BDSM sammen eller om man leker med noen man ikke har den erfaringen med.

Dersom man har hatt en intens opplevelse med noen, så er det ikke så hyggelig at man umiddelbart går fra hverandre etterpå. Man kan føle seg forlatt eller lure på om man gjorde noe galt. Man er selv ansvarlig for å kommunisere om og å få sine behov for aftercare dekket. Vil man være den typen person andre setter pris på å drive BDSM-lek med, bør man også ta ansvar for at de andres behov for aftercare blir ivaretatt. Det kan være lurt å snakke om hva slags behov man vet eller tenker at man har for aftercare før leken starter, slik at man vet hva man bør gjøre etterpå og kan si ifra i forkant dersom den andre har behov du vet du ikke kan dekke. Aftercarebehov kan endre seg, både for nye og erfarne folk, så selv om du leker med en du kjenner godt, lønner det seg å fortsette å snakke om det. Man kan selvsagt bedrive aftercare på seg selv, eller få hjelp av en venn eller noen andre, men dette er noe det er lurt at de som leker kan avtale.

Mange tror at det bare er underdanige eller masochister som har behov for aftercare, men dette stemmer ikke. Mye av det BDSM innebærer, bryter med normer vi bærer med oss, kan utfordre selvbildet og grensene våre. For eksempel har de fleste lært at det er galt å slå folk. Dominante eller sadister kan også ha behov for aftercare, og både dominante og underdanige kan oppleve det som kalles "drop". Drop arter seg ulikt fra person til person, men kjennetegnes ofte av plutselige humørsvingninger uten noen forklarlig årsak. Dette kan være forårsaket av den intense BDSM-opplevelsen man har hatt. Noen får drop rett etter lek, andre får det etter noen timer eller noen dager, og noen får ikke drop i det hele tatt. Drop er ikke farlig, men kan være ubehaglig, og god aftercare kan i noen tilfeller forebygge eller mildne det.

Nettopp fordi noen kan få reaksjoner på BDSM-leken flere dager i etterkant, så kan det være lurt om de som leker opprettholder en viss kontakt, selv om man ikke omgås til vanlig. Kanskje man ikke klarer å si så mye rett etter at leken er over, men har behov for å snakke om opplevelsene man hadde etter at man har fått tid til å tenke seg om? Da er det lurt å ha utvekslet kontaktinformasjon, slik at man kan nå den andre.

Ulike folk har ulike behov for aftercare. Man tenker kanskje at det som fungerer for noen man har lekt med før, vil være like bra for andre, men det trenger ikke være tilfelle. På nett kan man lese om forslag til fiks ferdige «aftercarekit» man kan ha med seg, nesten som en førstehjelpsveske, som kan håndtere alle problemer. Så enkelt er det nok ikke, og det er viktigere å snakke om behov før og etter enn å anta at man er forberedt på alt. I alle tilfelle er det ikke dumt å vite at førstehjelpsutstyr finnes tilgjengelig noe sted i nærheten når man skal gjøre noe som utfordrer kroppen på andre måter enn vanlig i dagliglivet.

Uansett hvor erfaren man er og hvor godt man kjenner de man leker med, er ikke aftercare «støttehjul» som man etterhvert vokser fra. Typen aftercare man trenger og har nytte av kan endre seg med tiden, og kan være forskjellig etter som hva man gjør i leken og hvem man gjør det med, men at det er en viktig del av BDSM, slutter aldri å være sant.