BDSM 101 – 6 nyttige tips

Skrevet av UngBDSM-utvalget i Skeiv Ungdom 

Først publisert i brosjyren “Sunt, sikkert og samtykkende” 

 

Da mange møter andre likesinnede på nettet i dag, ønsker vi å gi noen generelle tips til hva det kan være lurt å tenke på før ungdom- men evt. møter en potensiell partner for første gang i virkeligheten etter å ha snakket sammen på nett.

Derfor er det fint å ta en god prat om at alle seksualiteter er like “normale” eller “unormale” – så lenge alle involverte parter gir et informert samtykke. Vi mener fokuset bør være på hva som er godt for den enkelte og ikke hva som passer inn i normal-boksen.

Å finne gode kilder med informasjon om BDSM, vil kunne bekrefte at du ikke er alene i å kjenne deg slik, samt gi nyttig kunnskap.

1. Avtal møte på offentlig sted

Det er en god ide å møtes på en kafe eller et annet sted der det er andre mennesker. Dette er tryggere, og man har mulighet til å bli litt kjent før man gjør noe mer.

2. Ha en safe call

La en venn eller en du stoler på vite hvor du skal og hvem du skal møte. Avtal på forhånd at denne vennen skal ringe deg på f.eks et gitt klokkeslett, og dersom du besvarer anropet, er alt bra. Om anropet ikke blir besvart, har vennen grunn til bekymring og kan kontakte andre for hjelp om nødvendig.

Man kan også til fordel avtale et kodeord med denne vennen som signaliserer at noe er galt.

3. Benytt kodeord

Avtal alltid et kodeord på forhånd som kan brukes for å stoppe enhver eventuell lek umiddelbart. Det er alltid mulig å trekke seg. Det er også viktig å snakke gjennom hva man vil med leken, hva man har lyst til å gjøre eller ikke gjøre.

4. Start med noe enkelt

Dersom man ønsker å leke på første møte, er det greit å huske på at BDSM trenger ikke være komplisert for å være gøy, og man kan komme langt uten masse utstyr.

5. Bruk prevensjon o.l.

Om kjønnsorganer eller smittebærende kroppsvæsker (f.eks. sæd, blod mm.) er involvert i leken, er det viktig å beskytte seg mot eventuelle sykdommer eller graviditet. Dette kan gjøres ved f.eks. kondom, slikkelapper og engangshansker.

6. Ta vare på deg selv

Ved å følge forholdsreglene over, kan man til en viss grad sikre ivaretakelsen av seg selv fysisk.
Å ta vare på seg selv psykisk er også viktig. Et tips kan være å avtale at dersom en av partene skulle få behov for aftercare noen dager i etterkant av lek, så stiller man opp for hverandre. Dette gjelder selvsagt uansett hvilken rolle du har i leken.

Les gjerne Yolande og Unikums artikkel om dette temaet: Hva er aftercare?